maandag 31 januari 2011

We staan in de Genoeg!

Zo, weer terug van weggeweest. En ik kan wel zeggen, een hele week op een plek waar geen of bijna geen internetverbinding is, dat is toch wel vervelend!

Ik heb serieus de weblog gemist, het zoeken op het Net naar interessante onderwerpen. Bijlezen op de andere weblogs, reageren op berichten. Mijn email. Filmpjes kijken, al die dingen die te maken hebben met het bijhouden van de weblog.

Is er sprake van een verslaving?

Niet echt, ik begon niet spontaan te zweten en mijn handen trilden niet, dus het viel wel mee. maar ik miste wel mijn hobby!

Maar goed, ik ben weer terug, mijn hoofd vol nieuwe kennis (niet bruikbaar voor de weblog) en klaar om weer aan de slag te gaan.

Te beginnen met onze hoofden in de Genoeg! Jawel, het is echt waar! We staan in de Genoeg!

Mocht je een exemplaar van januari 2011 hebben, sla hem dan open op pagina 57. In het kader linksonder, daar kan je ons vinden, op de foto! (het is wel even zoeken....)

Goed he?
We zijn beroemd!

vrijdag 21 januari 2011

Eindelijk.

Pffff. Wat was er toch een grote achterstand met de administratie. Zo'n 4 maanden aan bonnetjes!
Even flink doorgezet en nu zit alles in het systeem. Eindelijk!

En vanaf nu weer netjes regelmatig de uitgaven op de computer bijhouden.


woensdag 19 januari 2011

Gemak uit een pak (2)

Zoals ik vorige keer schreef, zocht ik een alternatief voor smaak uit een pakje, zonder allerlei toevoegingen en E-nummers. Lekker makkelijk, snel wat smaak kunnen toevoegen bij wat macaroni bijvoorbeeld.

Het allerbeste alternatief voor smaak uit een pakje

Het allerbeste alternatief voor zo'n pakje is natuurlijk alles vers toevoegen. Gewoon groenten snijden, koken, roerbakken, kruiden erbij, laten pruttelen en indikken. En dan als saus op de pasta scheppen.

Zo doen we het ook bijna altijd, maar de complexe factor hierbij is onze kleine, zij is extreem purist en minimalistisch ingesteld! Geen grote stukken groenten! En liefst kale pasta. En dan is het handig om even iets bij de hand te hebben, om snel wat gezonde smaak toe te voegen aan de pasta.

En niet alleen voor onze kleine, maar ook voor de momenten van lui zijn en geen zin hebben om uitgebreid te koken.

Het andere alternatief

Dus moeten er handzame porties zijn, lang houdbaar en makkelijk toe te passen. Na enig denkwerk, komt er al snel een mogelijkheid in zicht:

IJsblokjes!

Dat lijkt handig, kleine smaakbommetjes in de vorm van ijsblokjes. En hoe meer smaak je wilt, hoe meer blokjes je kan toevoegen aan het eten. En redelijk makkelijk te maken.

Hoe maak je smaakblokjes?

1. Verzamel ingredienten
Allerlei ingredienten verzameld die we kunnen gebruiken voor de pasta smaakblokjes.

olijfolie
tomaten
knoflook
ui
prei
wortel
paprika
kerrie
paprikapoeder
peper
gemberpoeder
laurier
cayennepeper
bieslook
bladselderij
majoraan
oregano
tijm
basilicum
groenten bouillon poeder

Alles zoveel mogelijk biologisch en vers.

2. Hak de ingredienten zo klein mogelijk

Alle ingredienten zijn in de keukenmachine gegaan en zo klein mogelijk gehakt, zodat je een korrelachtige substantie hebt. Het ziet er niet zo smakelijk uit, maar dat geeft niet. Als de smaak maar lekker is!

3. Verhitten en laten inkoken.

Alles in een steelpannetje gedaan met olijfolie. Al roerend alles flink verhit en even laten pruttelen. Eventueel wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen. En natuurlijk even proeven of het wel een beetje smaakt!

4. Afkoelen en in de vorm scheppen.

Wanneer de brij (want zo ziet het eruit) wat is afgekoeld, met een lepel in een ijsblokjesvorm doen. Nog even laten afkoelen en daarna in de vriezer.
En voila! Kleine porties, rechtstreeks beschikbaar uit de vriezer.


Nu nog een keer toepassen wanneer we pasta gaan eten, zodat we kunnen zien en vooral proeven of het een goed alternatief is.

Lijkt dit iets? Of zou het nog anders en beter kunnen volgens jullie?

maandag 17 januari 2011

Uitverkoopwaanzin

Toen ik het begin van dit filmpje zag, was ik eerst verbaasd en moest ik wel lachen. Maar hoe langer ik keek, hoe vreemder het werd eigenlijk.

Eerst komisch, maar al snel kon ik er niet meer om lachen, maar vond het zelfs een beetje eng. En uiteindelijk vond ik het vooral triest en sneu om al die mensen zo te zien.

Uiteindelijk vroeg ik me af: 'Waar gaat dit in hemelsnaam over?' Waarom gaan al die mensen zo finaal door het lint voor... tja ... voor wat eigenlijk?

Voor spulletjes!

Dat is het.
Afgeprijsde spulletjes!

Meer niet.

Triest.



Wat vinden jullie hier nou van?

zaterdag 15 januari 2011

Afstuderen als aardbeioloog

Regelmatig hoor je dat er mensen zijn, die een extra studie gaan doen, in de avonduren. Afstuderen als wiskundige, of iets in de rechten, of als huishoudcoach. Noem maar op.

En sinds kort kan je ook gaan afstuderen als aardbeioloog.

Als wat?

Nou ja, of het 'aarbeioloog' is, dat is niet duidelijk, maar je kan wel gaan studeren aan de Aardbeienacademie.

Smaakaardbeien

Er is een beroemde naam in aardbeienland, een teler van smaakaardbeien. Op zijn weblog schrijft hij het volgende hierover:
Eh, wat? Juist ja, aardbeien die vooral lekker smaken. Doorgewinterde vakgenoten en groenteboeren vinden ze vaak té rood, té kwetsbaar, té grillig van vorm, té weinig productief, té enzovoort....Ze zijn ook té lekker en laat ik dáár nou net helemaal voor gaan
Zijn naam is Jan Robben en hij heeft een aardbeienbedrijf in Oirschot. En zijn naam is een begrip in culinair Nederland.

Aardbeienacademi.

Maar culinair Nederland is in mineur. Want Jan Robben stopt met zijn teelt van aardbeien. Onder meer omdat er tegenwoordig een hoop eenheidsworst in de supermarkten ligt. En aparte producten, die wat moeilijker te vervoeren of te houden zijn, hebben daar geen plaats. Hoe lekker ze ook zijn. En daarnaast schijnt het op de aardbeienmarkt zowiezo moeilijk te zijn om je producten kwijt te kunnen.

Hoe krijg je dan je aardbeien naar de consument? En dan het liefst zo vers mogelijk? Eigenlijk zou de consument de aarbeien rechtstreeks van de plant moeten plukken.

Dat kan! Via de aardbeienacademie.

Jan Robben beschrijft het als volgt op zijn weblog:
Via de Aardbeienacademie kunnen lekkere aardbeien binnen ieders handbereik komen. En zo vers ook, zoals u ze wellicht nog nooit gegeten heeft, of het moet zijn dat uw buurman aardbeien teelt. U gaat die lekkere aardbeien nu namelijk zelf telen en ik ga u daar persoonlijk bij helpen. Lokaler dan op grijpafstand van uw eigen keuken kan het niet zijn. Zelf roep ik al jarenlang dat ik aardbeien het lekkerst vind als ze net geplukt van de plant direct opgegeten worden. Lekker rijp geworden aan de plant, vergeet alle suiker en andere additieven en geniet van een pure aardbei zoals een aardbei hoort te zijn.

Hebt u een eigen stukje grond, een terras of zelfs maar een balkonnetje? Of ziet u kansen om er met uw kinderen op school iets mee te doen? Bent u opa of oma en vindt u het een leuk idee om met uw kleinkinderen iets educatiefs te doen en ze te laten genieten van hun zelf geteelde aardbeien? Zijn de aardbeien juist rijp als de vakantiekoffers gepakt zijn, dan is het wellicht een leuke geste om uw huis- en hond- of poesoppas blij te maken met lekkere aardbeien. Misschien is het ook wel leuk om er een sociaal buurtproject van te maken?

Eerst samen de aardbeitjes telen en dan een aardbeienfeest of jamkookdag organiseren. En bij het telen van die lekkere aardbeien krijgt u dan persoonlijke online begeleiding van mij, middels filmpjes, foto's en tekst. Omdat het een echte academie kan gaan worden zult u ook veel van elkaar kunnen gaan leren. Aardbeienacademie.nl wordt een interactieve website waarop u ook uw eigen leuke aardbeiwetenswaardigheden, zoals recepten en eigenwijze teeltmethoden met elkaar én met mij kunt delen. Zelfs ik laat me graag inspireren en dat leidt vast weer tot nieuwe leuke dingen.

Nou, beter kan het niet gezegd worden. Ik word er enthousiast van. Dit is heel leuk!

Zelf aardbeien in je achtertuin kweken. Dat kan door gewoon een plantje uit het tuincentrum in je tuin te zetten, maar ik ga nu voor een heerlijke aardbeiensoort, persoonlijk begeleid door een legendarische teler. Dat wordt smullen!

Ik heb me al ingeschreven voor de nieuwsbrief en binnenkort schrijf ik me in bij de aardbeienacademie. En komende zomer kan iedereen bij ons in de buurt genieten van heerlijke aardbeien, door mij, kersverse aarbeioloog gekweekt!

Wie doet er nog meer mee?

dinsdag 11 januari 2011

Recept: Een boordevolle APPELtaart

Dit weekend is het feest geweest in ons huis. Een mooie reden om lekker taart te eten!

Mijn persoonlijke favoriet is de appeltaart, met de nadruk op APPEL. Gewoonlijk gaat er een kilo appels in een taart, maar in deze taart wordt er twee kilo in gepropt. Gewoon, omdat het lekker is!

Appeltaart

Ingrediënten:

Het deeg:
440 gram bloem
2tl bakpoeder
100 gr suiker
1 pakje vanillesuiker
zout
1/2 eierdooier
1 eiwit
1 el melk
150 gr zachte boter

De vulling:
50 gr rozijnen
2 kg appels
1 el water
80 gram boter
100 gram suiker
1/2 tl kaneel

springvorm van 28 cm doorsnede


Werkwijze:

Het deeg en de taartbodem
  1. Meng de bloem met de twee theelepels bakpoeder en doe het in een kom door een zeef.
  2. Voeg 100 gram suiker , het pakje vanillesuiker en het zout toe.
  3. (Je kan in plaats hiervan natuurlijk ook een kant en klaar pak bakmix gebruiken.)
  4. Voeg ook de eierdooier, de melk en de boter toe.
  5. Meng alles door elkaar en kneed er een glad deeg van.
  6. Verdeel de deegbal in 3 gelijke delen.
  7. Rol 1 deel uit over de bodem van de springvorm en prik er met de vork een paar gaatjes in.
  8. Zet de bodem in een voorverwarmde oven (200 graden) voor 15/20 minuten.
De appelvulling
  1. Schil de appels en snij deze in kleine stukjes.
  2. Doe ze in de pan en voeg de rozijnen, 1 eetlepel water, 30 gram boter, 50 gram suiker en 1/2 theelepel kaneel toe.
  3. Al roerend laat je de boel even koken, tot het geheel wat smeuiger is geworden.
  4. Roer 50 gram suiker erdoor en laat alles afkoelen.
  5. (Je kan eventueel smaak toevoegen met citroensap of rum-aroma) 
De taart
  1. Maak van het andere 1/3 deel een rol.
  2. Druk deze als rand op de voorgebakken bodem.
  3. Druk zo op de rand en bodem dat een 3 centimeter hoge rand ontstaat.
  4. Verdeel de vulling over de bodem.
  5. Rol het laatste deel deeg uit tot een lap gelijk aan de grootte van de springvorm.
  6. Leg het deegdeksel erop.
  7. Druk de randen aan, zodat alles aansluit.
  8. Meng de halve eierdooier met 1 eetlepel melk.
  9. Bestrijk hiermee het deegdeksel
  10. Bak de taart op een rooster in de voorverwarmde oven op 220 graden voor 20/30 minuten.

Smakelijk!


zondag 9 januari 2011

Gemak uit een pak (1)

Soms kom je ze wel eens tegen op het Internet. Recepten met instructies als:

'Aardappelpuree: Neem een pakje Maggi Aardappelpuree.'

'Spaghetti: Neem een pakje Honig Spaghettikruiden'

Dan gaan er even koude rillingen over de ruggegraat. Koken met een kant en klaar pakje? Vers eten uit een 'pakje'? Bah! Gemak uit een pak, misschien, maar wel met een hoop afval, smaakversterkers en wie weet wat er nog meer in zit.

We geven het toe, ook wij hebben een pakje in de kast staan. Maar niet structureel hoor. Puur als noodgeval, omdat onze kleine geen verse groenten door de macaroni blieft. En dat is vaak. Dus om toch wat smaak toe te voegen, hebben we van zulke pakjes gekocht.

Maar het gaat niet van harte. Dat kan vast op een andere manier.

Wat zit er in zo'n pakje?

Eerst maar eens kijken wat er nu precies in zo'n pakje zit. Dat staat netjes op de zijkant van het pak:

Groenten:
  • tomaat (17%)
  • ui (8,6%)
  • prei
  • wortel
  • paprika
  • knolselderij
zout
rijstebloem
glucosestroop
suiker
aroma (bevat melk)
specerijen:
  • kerrie
  • paprikapoeder
  • peper
  • gemberwortel
  • laurier
  • cayennepeper
smaakversterkers:
  • E621
  • E635
kruiden:
  • knoflook
  • bieslook
  • bladselderij
  • majoraan
  • oregano
  • tijm
  • basilicum
geharde plantaardige olie
zetmeel
voedingszuur (citroenzuur)
plantaardig vet

Een hele lijst! En veel ervan hebben we gewoon in onze voorraad zitten. Behalve dan de smaakversterkers en dergelijke.

De volgorde van ingredienten

De volgorde van de ingredienten vertelt ook wat. Die staat namelijk in volgorde van hoeveelheid. Van 'het meest', naar het 'minst'. Dus van het laatste item op de lijst, daar zit er het minste van in.

Dan is het zorgwekkend, dat al op de tweede plaats 'zout' staat en daarna 'suikers'. Moet dat er allemaal in zitten? En zoveel? Zijn de groenten, kruiden en specerijen dan niet genoeg? Meer heb je toch niet nodig?

Kan dat niet anders?

Dat gaan we eens uitzoeken. Ik wil hetzelfde gemak, dat je binnen een handomdraai een smaakje in je eten hebt. Maar dan wel met de volgende punten:
  • snel
  • gezond
  • biologisch
  • makkelijk
Alle ingredienten hebben we op voorraad, laten we eens gaan experimenteren om net zo'n gemak uit een pak te hebben, maar dan echt vers, zonder toevoegingen.

Binnenkort het resultaat!

vrijdag 7 januari 2011

Onze moestuin in 2010

Voordat we naar China vertrokken, stond de moestuin nog gevuld met wat groenten. Nog wat sla, prei en kool.

Maar sinds we uit China terug zijn, was de moestuin verpieterd en nu, met alle sneeuw en vrieskou, is er maar bar weinig van over. De komende tijd komt er geen oogst meer.

Tijd om alles bij elkaar op te tellen!

Totale opbrengst van de moestuin

Van mei t/m november 2010: 15.150 gram

Wat hebben we geoogst?

In volgorde van meeste tot minste opbrengst:

2.440 gram vijgen (48 stuks)
2.175 gram snijbiet
1.930 gram sperziebonen
1.710 gram sla
1.290 gram ramenas (14 stuks)
1.000 gram bietjes (8 stuks)
920 gram broccoli
835 gram raapsteel
540 gram spinazie
450 gram wortel (41 stuks)
440 gram koolrabi (2 stuks)
410 gram radijs (51 stuks)
290 gram prei (8 stuks)
255 gram knoflook (10 stuks)
220 gram tomaat (5 stuks)
155 gram snackkomkommer (3 stuks)
90 gram rode ui (7 stuks)

Beste maanden

augustus met 5.455 gram
juni met 3.185 gram
juli met 2.130 gram
september met 2.025 gram
mei met 1.540 gram
oktober met 715 gram
november met 100 gram

De toppers:
  • De vijgen hebben het goed gedaan, daar hebben we weer een paar flinke potten overheerlijke vijgenjam van gemaakt.
  • Snijbiet vinden we superlekker en het is erg makkelijk om te laten groeien, die houden we er in.
  • Sperziebonen zijn vers uit de struik heerlijk, misschien gaan we daar een extra pot bij zetten, omdat we tegenwoordig een klein sperziebonenliefhebbertje in ons midden hebben
  • Vorig jaar hebben alleen de slakken van de raapsteeltjes gegeten, deze keer waren ze in de minderheid en hebben we heerlijk gesmuld.
De missers:
  • De paprikaplant heeft het niet overleeft en is jammerlijk verpieterd.
  • Hetzelfde voor de aubergineplant.
  • De tomatenplant viel zwaar tegen, terwijl hij toch goed is verzorgd en gediefd. De vroege vorst heeft zijn vernietigende werk gedaan.
  • De snackkomkommer kwam maar niet op gang, maakte wel bloemen aan, maar ontwikkelde geen vruchten.
Conclusie:

We mogen dik tevreden zijn, lekkere verse groenten uit eigen tuin, zonder al te veel moeite. De natuur heeft het harde werk gedaan, wijzelf plukten er de vruchten van!

Komend seizoen gaan we er weer tegenaan, misschien dat ik probeer om de seizoenen wat te verlengen, door er plastic overheen te spannen, zodat de planten meer beschermd zijn tegen slecht en koud weer. Maar dat is eigenlijk al te veel moeite naar mijn zin. Het moet wel leuk blijven!

Eens kijken of we komend seizoen nog veel meer kunnen oogsten uit onze square foot garden.

woensdag 5 januari 2011

Besparen met middelpuntvliedende kracht

Dat is nog eens een leuk woord voor scrabble of galgje:

Middelpuntvliedende kracht

Ook wel 'centrifugale kracht' genoemd.

Wat is middelpuntvliedende kracht?

Dat kan met moeilijke woorden beschreven worden, maar je kan het heel makkelijk zelf bekijken.

Ga voor de wasmachine zitten en kijk door het venster wanneer de machine aan het centrifugeren is. En zowaar, je bent getuige van het wonder van de middelpuntvliedende kracht!

Door de ronddraaiende beweging wordt de kleding in de trommel buitenwaarts gedrukt. Het water in de kleren ook en dat vliegt door de kleine gaatjes in de trommel naar buiten. Allemaal door die ronddraaiende beweging.

Wat bespaar ik met middelpuntvliedende kracht?

Flesjes met lotion. Tandpastatubes. Flacons met shampoo. Tubes met zalf. Schoonheidcrèmes.

Je kent het vast wel, wanneer je niets meer uit die tubes of flesjes krijgt, blijken ze toch nog niet leeg te zijn. Schroef ze maar eens open of knip ze open. Vaak zit er nog een hoop in, langs de wanden of helemaal onderin. Maar je krijgt het er niet meer uit.

En dat gooi je dus in de prullenbak, terwijl je misschien nog wel een stuk of 5 keer gebruik van de inhoud kan maken. Op de lange termijn kan dat een aantal flessen schelen.

En daar komt de middelpuntvliedende kracht om de hoek kijken!

Door de centrifugale kracht, zwier je die vastzittende lotion of zalf naar de opening van de fles toe. En heb je bijvoorbeeld weer de beschikking over een flinke klodder tandpasta uit een ogenschijnlijke lege tube!

Hoe bespaar ik met middelpuntvliedende kracht?

Volg deze stappen om met behulp van de revolutionaire middelpuntvliedende kracht extra inhoud te toveren uit, op het eerste gezicht, een lege tube / fles/ flacon (container):
  • Belangrijk: Zorg dat de dop op de container zit.
  • Neem de container aan het uiteinde (de onderkant) vast. Houdt deze stevig vast!
  • Strek de arm recht omhoog, boven het hoofd, met de container in de hand, ook met de opening gestrekt naar het plafond.
  • Zwaai de gestrekte arm in een cirkelvormige beweging zo snel en hard mogelijk naar beneden.
  • Herhaal deze beweging meerdere malen.
  • Of maak een volledige cirkelvorm met gestrekte arm.
  • Na een aantal keer stopt u de beweging.
  • Draai de dop van de container en maak gebruik van de inhoud, die richting de opening is gestuwd!

Bekende problemen bij besparen met middelpuntvliedende kracht:
Vraag:
Ik heb gezwierd tot ik een ons woog. Maar er komt niks uit wanneer ik na het zwieren mijn tandpasta op de borstel wil doen. Hoe kan dit? PS. Er zit geen dop meer op de tube.
Antwoord:
Controleer de muren, de vloer of het plafond. Daar zit de tandpasta.

Vraag:
Tijdens het douchen wilde ik door middel van de middelpuntvliedende kracht het laatste restje shampoo uit de fles krijgen. Hij vloog echter door de kracht uit mijn handen, dwars door de badkamer tegen de spiegel. Die ligt nu in duizend stukken op de grond. Wat nu?
Antwoord:
Kijk uit voor je blote voeten op de badkamervloer. En zorg dat je handen droog zijn bij het uitoefenen van de middelpuntvliedende kracht!

Vraag:
Ik heb de middelpuntvliedende kracht geprobeerd, maar er komt toch echt niks meer uit. Volgens mij is het flesje echt leeg.
Antwoord:
Probeer dan naar voorkeur de volgende stappen:
  • doe water in de fles, schudden en de inhoud alsnog gebruiken
  • knip of snij de fles open (als het plastic is) en gebruik dan nog de laatste restjes inhoud die aan de binnenkant zit
  • gooi de fles weg en neem een nieuwe, volle
Succes! En mochten jullie nog andere handige toepassingen weten met de middelpuntvliedende kracht, laat het weten in de reacties. Al is het alleen maar om het prachtige woord 'middelpuntvliedend' eens te gebruiken.

zaterdag 1 januari 2011

Een terugblik op 2010 in cijfers

Eerst iedereen een heel fijn nieuw jaar toegewenst, dat al jullie dromen maar mogen uitkomen!!

Rond deze tijd, verschijnen er altijd van die lijstjes, je kent ze wel. Nieuwoverzichten, hoogtepunten, dieptepunten, allerlei terugblikken op het afgelopen jaar.

Dan kunnen we natuurlijk niet achterblijven! Want 2010 is zeker een roerig jaar geweest op allerlei vlakken. Vooral prive is het een erg intensief jaar geweest. Misschien dat ik daar nog wat over schrijf, maar in dit bericht gaan we vooral cijfertjes laten zien.

Een terugblik op 2010 in cijfers:

De weblog:

Aantal bezoekers: 46.711
Aantal pageviews: 68.313

Van die bezoekers is 56,74 % (26.504) een terugkerende bezoeker.
Dat zijn jullie! Onze regelmatige lezers!

En ook trouwe lezers, want er zijn maar liefst 17.480 lezers die al meerdere keren zijn teruggekomen, waarvan 2.300 bezoekers al meer dan 100 tot 200 keer. Wauw!

Elke dag komen er gemiddeld zo'n 127 bezoekers op de website, stel je eens voor dat je zoveel mensen dagelijks in de huiskamer op visite krijgt. Ik vind dat toch een mooi aantal. Ik ben benieuwd of dat nog gaat groeien in de komende tijd.

23,5 Procent van alle bezoekers komen via de zoekmachine op de website. De top 10 van de gebruikte zoekwoorden zijn:
Dan zou je verwachten dat de top 10 van meest bezochte pagina's wel een beetje lijkt op het vorige lijstje en dat klopt ook:
  1. Zelf Kaarsen Maken
  2. Zuurdesem maken
  3. Halloween, 'om je vingers bij op te eten'.
  4. Kastanjepuree
  5. Vijf minuten magnetron crisis cake
  6. Energie besparen: Close-in boiler
  7. Zuurdesem, het zetsel
  8. Surprise, surprise
  9. Zuurdesem, het deeg
  10. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

Leuk om dat zo terug te zien. Zo weet ik dat ik niet de enige ben die mijn weblog leuk vind.

Electriciteit:

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:3.424 kWh / jaar (voor 2 personen)

Ons verbruik:
2009: 1.855 kWh
2010: 1.781 kWh

Ver onder het gemiddelde en zelfs nog gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat is heel mooi. Net geen 4% gedaald, 74 kWh bespaard.

Die besparing zit hem vooral in het bewust omgaan met de apparaten die continue in standby staan.

De besparing had nog wel groter kunnen zijn, maar de laatste twee maanden van het jaar is het energieverbruik behoorlijk gestegen, omdat we nu met ons drietjes zijn, en er altijd iemand thuis is.

Volgend jaar gaan we dus de cijfers vergelijken met een huishouden van 3 personen.

Water

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:
89 m3 / jaar (voor 2 personen)

Ons verbruik:
2009: 72 m3
2010: 62 m3

Dik onder het landelijk gemiddelde, plus ook nog eens een flinke besparing! Wauw! Dat gaat geweldig goed.

Ik weet niet goed waar de besparing in zit. We hebben een stuk minder gesproeid in de tuin, we hebben ons gras gewoon geel laten worden. En volgens mij is het ook een nattere zomer dan anders geweest.

Hoe dan ook, ook hier zijn de laatste twee maanden sterk gestegen, volgend jaar zullen de cijfers veel minder rooskleurig zijn!

Gas

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:
1.453 m3 / jaar (voor een tussenwoning)

Ons verbruik:
2009: 1.016 m3
2010: 1.152 m3

Dat lijkt meer dan vorig jaar, maar schijn bedriegt. Het is dit jaar veel kouder geweest, dus is de verwarming langer aan geweest dan anders.

Met behulp van graaddagen kan je ook je verbruik berekenen, rekening houdend met de temperatuur buiten, de warmte van de zon, enzovoorts.

En dan komen we weer op andere cijfers:

2009: 0,35 m3 gas per graaddag.
2010: 0,34 m3 gas per graaddag.

Een tikje zuiniger gestookt dan vorig jaar. Fijn dus, energie bespaard op alle fronten!

Maar net als bij de andere energievormen, de laatste twee maanden zijn hoger dan anders dankzij de aanwezigheid van onze kleine meid.

Wat brengt 2011?

Volgend jaar zullen de cijfers heel anders zijn.
Ons twee persoons huishouden is veranderd naar drie personen. Elke dag is er wel iemand thuis, dat gaan we zien in de cijfers.

En dit jaar worden de zonnepanelen geïnstalleerd, dus de electriciteitcijfers veranderen radicaal.

Ik hoop dat ik genoeg tijd kan vrijmaken om de weblog bij te houden, eens kijken of we het bezoekersaantal omhoog kunnen krikken, want dat is toch erg leuk om te zien.

Kortom, genoeg te doen voor het nieuwe jaar!
Related Posts with Thumbnails