dinsdag 28 februari 2012

Willekeurige daden van vriendelijkheid

Het ene moment blader ik door het boekje Random acts of Kindness, gewonnen tijdens de give away van Roerend Goed.


En nog geen uur later zie ik het volgende filmpje. Leuk!

maandag 27 februari 2012

DKFD #32: Geld vinden in je jas

Bij het wisselen van de seizoenen komt er weer een andere garderobe in de kast.

De truien verdwijnen langzaam, de bloezen komen weer meer in het zicht. Ook in de winkels wordt het assortiment aangepast en kom je weer voorjaarskleding tegen.

En op den duur wordt het weer tijd om je dikke winterjas in te ruilen voor een dunner exemplaar.

Dus kijk je alvast wat je allemaal in de kast hebt hangen. Zit die jas nog wel lekker? Kan hij nog steeds dicht of ben je dikker geworden is je jas gekrompen?

Je trekt de jas aan, steekt je handen in de zakken en hé! Wat is dit?

Je voelt dat er nog wat in de zakken zit. Een papiertje. Je trekt het uit de zak en bekijkt het aandachtig.

Een oud boodschappenbriefje.
En een biljet van 10 euro!

Woehoe!

Zomaar ineens geld gevonden! In je eigen jas! Totaal vergeten dat je het kwijt was, nooit gemist ook. En nu ineens heb je zomaar een tientje extra.

Dat zijn nog eens leuke vondsten.

Eigenlijk zonde om te gebruiken voor saaie dagelijkse boodschappen. Op zulke momenten mag je er wel een keer iets leuks voor kopen, om het te vieren!

Yes!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

vrijdag 24 februari 2012

De slimme meter (2): Wel of geen energiebesparing

Het tweede bericht in het kader van de invoering van de slimme meter.

Energie besparen

Tijdens de invoering wordt het steeds benadrukt, het grootste voordeel voor ons, de consument, is dat we gemakkelijker energie zullen besparen.
4. Gemakkelijker energie besparen
Met een slimme meter krijgt de consument meer inzicht in zijn dagelijkse energieverbruik. Dat kan via de webpagina van de leverancier of bijvoorbeeld door middel van een display. Deze informatie kan mensen helpen om energie en dus geld te besparen. Zo kan iemand bijvoorbeeld ontdekken dat ’s nachts nog veel energie wordt verbruikt. Door apparaten echt uit te zetten in plaats van op stand-by, kan de energierekening omlaag.
Hoe bespaar ik energie met een energiemeter?

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen met behulp van een energiemeter.

Ja, de slimme energiemeter kan bijdragen aan energiebesparing. Net als de Homewizard, Wattcher, Plugwise, Enymate, Wattson, Plugwise, allemaal prachtige systemen die je energieverbruik op een mooie en innovatieve manier laten zien.

Maar ook wekelijks de standen van je ouderwetse ferrarismeter opschrijven, of alle apparaten langsgaan met een gewoon energiemetertje kan er voor zorgen dat je bewuster omgaat met je energieverbruik.

Aan de hand van die informatie moet je actie ondernemen en ga je apparaten uitzetten of op een tijdklok zetten. Of je koopt een zuiniger apparaat. Maar je zult wel van je luie stoel moeten opstaan en er iets aan doen.

Kortom, het is niet de energiemeter die er voor zorgt dat je minder energie gaat verbruiken, maar je bent het ZELF.

Zo'n slimme energiemeter kan honderden mailtjes per dag versturen met allerlei informatie, of supermooie grafiekjes op een display laten zien, wanneer de gebruiker er niets mee doet, is er geen besparing.

Het gros van de lezers van deze weblog, mensen die bewust proberen om te gaan met de wereld en energieverbruik, die hebben deze slimme meter echt niet nodig om energie te besparen.

Mensen die er nooit mee bezig zijn met energie en de energiekosten, zullen weinig moeite doen om naar de nieuwe meter te gaan kijken. Dat werd pijnlijk duidelijk bij een proefproject met slimme meters in Amsterdam, mislukt wegens desinteresse.

Kost de slimme energiemeter ook energie?

En of! Die slimme energiemeter kost veel meer energie dan je denkt.

Ten eerste komt er dus een apparaatje in je meterkast dat gewoon stroom verbruikt. De kosten komen op je eigen energierekening. Het zal misschien niet zo veel zijn, maar zoals op deze weblog regelmatig terugkomt: vele kleintjes maken één grote!

Daarnaast wordt er informatie getoond op displays of via mailtjes en websites. Ook dit kost stroom, van stroomverbruik van het display tot het extra aanzetten van je computer.

Maar het meeste energieverbruik gebeurt achter de schermen.

Bij het registreren van de data die de honderduizenden meters gaan leveren, hoort een gigantische infrastructuur voor alle datacenters die de gegevens gaan verwerken.

Als je alleen uitgaat van die 450.000 huishoudens. Die genereren jaarlijks miljarden berichten die verwerkt moeten worden. En dat is het begin, wanneer de rest van Nederland volgt, stijgen deze aantallen.

Dat pas niet op een laptopje, daar zijn systemen voor nodig, databases, software die dit gaat verwerken. Ook dat kost energie, veel energie.

Wat het per saldo aan besparing biedt, zal de toekomst uitwijzen.

Hoe wordt er straks dan energie bespaard?

De meeste energie wordt straks bespaard door dynamisch gebruik van de tarieven.

Omdat de stroom meerdere keren per dag wordt gemeten, is het mogelijk om er een variabel tarief aan te koppelen.


Wanneer de vraag naar energie hoog is, gaat het tarief omhoog. Is er weinig vraag naar energie, dan maak je het goedkoop. Op deze manier stimuleer je de mensen om meer energie te gaan gebruiken, wanneer de tarieven laag zijn. En dus gaan mensen de was doen, wanneer het goedkope tarief geldt.

Op deze manier haal je de pieken en dalen uit het energieverbruik.

Nu is het zo, dat de huidige energiecentrales tijdens piekuren flink moeten bijstoken om aan de vraag te voldoen. En staan er ook centrales voor niets stroom te produceren op de rustige momenten. Dat gebeurt straks veel efficienter.

Maar of dat in de praktijk ook zo zal werken, dat betwijfel ik. Ik heb geen zin om 's nachts de was te doen, zeker niet met een kleine in bed. Dus komt het er op neer dat ik toch tijdens het dure tarief de was ga doen. En zo zullen er nog veel meer mensen zijn.

Kortom,

Het idee van de slimme meter is wel goed. Bewust worden van energievebruik leidt vaak tot besparing. En als die slimme meter hieraan kan bijdragen, dan is dat prima.

Maar wat al eerder werd gezegd, als je vanaf het begin niet bezig bent met energie besparen, helpt zo'n slimme meter niet. Uiteindelijk moet je er zelf moeite voor doen, met of zonder zo'n slimme meter. En vaak is een beetje moeite, al snel te veel moeite.

Als dat het enige was, dan is er amper reden om die slimme meter te weigeren. Maar er zitten nog veel meer haken en ogen aan de slimme meter. Meer dan genoeg om uiteindelijk NIET voor die meter te kiezen.

Het heetste hangijzer is: de privacy!
Volgende keer meer.

woensdag 22 februari 2012

Besparen op Oud Nieuws

Gedurende de tijd proberen we hier en daar wat te besparen.

Op gebied van energie, maar ook financieel.

Dat is ook wel nodig, want in een korte tijd zijn we van ruime tweeverdieners (dink), naar een gezinnetje met 1 kostwinner gegaan. Dat heeft behoorlijk wat impact op de bankrekening.

Maar het heeft ook zijn voordelen. Want door alle tijd die we nu kwijt zijn aan onze kleine, hebben we nu amper de tijd om eens lekker te gaan zitten om een krantje te lezen.

En dat is jammer, want het is een van mijn kleine, fijne dingen!

Afgelopen weekend was er gelegenheid om weer eens aan de eettafel te zitten, kop thee erbij en maar liefst een MAAND aan kranten door te spitten. Bijna de hele zaterdag heb ik gespendeerd aan de krant lezen, en weet je wat me opviel?

Er staat alleen maar oud nieuws in!
Plus, de helft klopt niet eens meer en is alweer ingehaald door de actualiteit.

Zo heb ik onder andere artikelen gelezen over:
Er komt een Elfstedentocht

En zo was er nog veel meer, maar ik wil er niet te veel moeite aan besteden, want toen was het ineens duidelijk! Ik betaalde geld voor de waan van de dag! Oud nieuws! Of al heel snel achterhaald. Mediahypes! Speculaties!

De beslissing was al snel gemaakt.

Krantenabonnementen: exit.

Dat scheelt weer een paar honderd euro in het jaar.
En flink wat kilo's aan oud papier.

Het enige wat ik wel zal missen zijn de achtergrond artikelen, die zijn nog enigszins los gekoppeld van de dagelijkse nieuwtjes.

Maar denk niet dat ik vanaf nu niet meer op de hoogte zal zijn van wat er zich allemaal in de wereld afspeelt. Wat dat betreft zijn er nog genoeg andere media, zoals de tv, de radio en internet.

Er is geen ontsnapping mogelijk aan de waan van de dag!

dinsdag 21 februari 2012

De slimme meter (1) : Je mag hem weigeren

Goed, de slimme meter.

Vorige keer gaf ik al aan dat ik iets over de slimme meter wilde schrijven, maar ik kwam er maar niet uit. Ik zat me zo te ergeren dat er niet echt iets zinnigs uit mijn toetsenbord kwam.

Daarom nog maar eens een poging wagen.

De aanleiding was een berichtje in het nieuws, de slimme energiemeter wordt geintroduceerd voor 450.000 huishoudens en kleine bedrijven.

Met een filmpje waarvan ik nu nog gillend wakker van wordt. De deurbel gaat, je doet open en daar staat Verhagen op de stoep!! Aaaah!!



Er valt zoveel over te vertellen, dat ik heb besloten om de informatie maar te verdelen over verschillende berichten.

Niet verplicht

Laat ik beginnen met de belangrijkste informatie, het wordt zelfs door de rijksoverheid op de site gezet:

De slimme meter wordt niet verplicht. Mensen kunnen de meter weigeren of weigeren dat hun gegevens op afstand worden uitgelezen.

Onthou dit goed, want de beheerders die straks met deze energiemeter komen aanzetten, zullen het anders doen overkomen. Maar laat je niets wijsmaken, de meter is NIET VERPLICHT. En mocht je hem al in huis hebben, dan is de UITLEZING NIET VERPLICHT.

Sterker nog, de minister van Economische zaken heeft toegezegd dat hij een brief gaat sturen naar de uitvoerende instanties, nog voor de uitrol. Juist om de keuzevrijheid van ons, de consument, te benadrukken. Die brief kan ik niet vinden, maar de toezegging wel. Alle betrokken bedrijven horen dit nu dus te weten!

Wettellijk geregeld

En laat je niet intimideren door de installateur, want je hebt de wet achter je staan.

De wet is zelfs zodanig aangepast dat het verplichte karakter eruit is gehaald:

Tijdens de plenaire behandeling op 7 april 2009 van wetsvoorstel 31.374 heeft de Eerste Kamer verzocht om een novelle waarin kleinverbruikers de plaatsing van een slimme meter kunnen weigeren. Als een slimme meter al is geplaatst, kan de kleinverbruiker de meter 'administratief' uit laten zetten. Dan worden de meterstanden niet automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Het opgeven van de meterstanden gebeurt dan op de tot nu toe gebruikerlijke wijze. Voor het gebruik van de slimme meterfuncties is de toestemming van de eindgebruiker nodig.


Meer informatie vind je op de site van de Eerste Kamer.

Waarom weigeren?

Maar waarom zou je een slimme meter weigeren? Het is toch zo'n handig apparaat? Ze zeggen het zelf, zo gauw je zo'n meter in je huis hebt, ga je energie besparen!

Of dat echt zo is, daar schrijf ik de volgende keer over.

maandag 20 februari 2012

DKFD #31: Een prijs winnen

Gefeliciteerd!
U hebt gewonnen!

Een prijs winnen geeft een lekker gevoel. En dan heb ik het niet over de tig miljoen van de Staatsloterij of de Postcodekanjer. Maar juist die kleinere prijzen die je met wedstrijden of prijsvragen kan winnen.

Of giveaways!

Gisteren nog, had ik een prijs gewonnen met de giveaway actie van de weblog Roerend Goed. Een leuke en interessante weblog, ik lees de berichten met plezier. Ze passen wel in mijn straatje.

En dus ook een leuke prijs! Twee exemplaren van de Genoeg, en twee leuke boeken: Cas red de wereld en Random acts of Kindness.

Ik ben benieuwd wanneer ze in de brievenbus vallen en ik zal er zeker nog over schrijven.

De prijzen hoeven dus niet groot te zijn om er van te genieten. En geld is ook niet alles. Ik kan me eerlijk gezegd niet echt geldbedragen herinneren die ik ook heb gewonnen. En die zullen er vast wel zijn geweest, toen ik meedeed met de staatsloterij.

Nee, dan eerder die 5 gewonnen singeltjes van de Top 40, in 1984. Met op nummer 1 When the rain begins to fall van Jermaine Jackson en Pia Zadora! Dankzij die prijsvraag luister ik nog steeds met plezier naar dat nummer.

Of een fotowedstrijd van de site voetveren.nl, waar mijn foto als tweede eindigde. Met een mooie publicatie van de foto in het blad Op Pad. Wauw, een foto van mij in een magazine!

Dat zijn de prijzen die je het langst bijblijven!

Hebben jullie ooit een prijs gewonnen? Wat was de mooiste?

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.



zaterdag 18 februari 2012

Telefoongesprekken in de film

"Tiedeliedie tiedeliedelie (*)"

'Ja? Hallo? Met Patrick?'

"Hee! Hoi, met mij! Zeg, ik heb iets voor je."

'Oh wat dan? Ik ben benieuwd!'

"Een leuke link naar een YouTube filmpje. Ik denk dat jij als filmliefhebber dit wel kan waarderen."

'Stuur maar door! Ik ga meteen kijken.'

"Ja, eh. Ik moet je wel waarschuwen. Als je het filmpje eenmaal hebt gezien, dan eh, kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar films."

'Hoe dat zo?'

"Ja, dan moet je dat filmpje maar bekijken. De schellen vallen van je ogen en echt, vanaf dat moment valt het je op in ELKE film of serie. Ongelooflijk gewoon!"

'Ik ben benieuwd! Ik ga gelijk kijken!'

"Okee! Ik stuur hem door, ik druk nu op send."

'Goed, bedankt, houdoe!'

"Tuuut, tuuut, tuut."

'Hallo? Hang je nou op?'



En echt beste lezers, het is ECHT zo. Bijna in elke film die ik gezien heb na dit filmpje, waar ze aan het bellen zijn... het slaat nergens op!!

(*) Tja triiiiing, triiiiiing, dat bestaat tegenwoordig bijna niet meer! Dan maar de electronische telefoon van tegenwoordig...

donderdag 16 februari 2012

Dan maar een fotootje

Pfff.

Ik zit al echt een flinke tijd te worstelen met woorden. Om een goed artikel te schrijven over de bezwaren tegen de slimme meter, die vandaag weer in het nieuws was.

Misschien omdat ik me van binnen gigantisch zit op te fokken over dat apparaat, dat het daarom niet lukt om iets fatsoenlijks op papier de weblog te zetten.

Echt, hoe meer ik er over lees, hoe sterker ik tegen de slimme meter ben.
Maar goed, ik ga er later nog eens voor zitten.

Ter compensatie is het dan lekker makkelijk om wat fotootjes neer te zetten. Aangezien ik laatst duizenden foto's heb doorgeploegd en heb opgeruimd, heb ik nog wel ergens een aparte foto liggen om te laten zien.

Zoals deze, bij het Kasteel van Sinterklaas in Helmond, een lieflijk tafereeltje, grappige Zwarte Pietjes aan een touwtje, leuk voor de kinderen!


Ik zie hier iets heel anders in, met mijn soms wat gestoorde geest. Zien jullie het ook?




maandag 13 februari 2012

DKFD #30: Sneeuwkristallen

Vorige week genoten we al van een mooie wandeling door de sneeuw.

Sneeuw als geheel kan al mooi zijn, dat oogverblindende wit. Dat magische wit.

Maar het wordt pas echt magisch, wanneer je er met je neus bovenop gaat staan.
Kijk maar eens hoe 1 sneeuwvlok eruit ziet.


En wanneer je dan aandachtig kijkt, zie je dat die sneeuwvlok bestaat uit honderden, misschien wel duizenden verschillende sneeuwkristallen.


Allemaal uniek van vorm, op elkaar gestapeld, of al half gesmolten door de zon, schitterend als de mooiste diamanten.


Sneeuw is een wereld, in een wereld, in een wereld.
Van een witte deken, naar kleine sneeuwvlokken, naar prachtige structuren van kleine heldere kristallen.


En zoiets moois komt zomaar uit de lucht vallen. Recht in je schoot.

Doe eens gek, in plaats van mopperen op het slechte weer en balen van de kou, kijk er eens goed naar!
En bewonder.
Verwonder.
Verbaas je!
Geniet!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

zondag 12 februari 2012

Recept: Jiaozi

Zoals beloofd is hier een recept van heerlijke Chinese Jiaozi.

Een gerecht dat vooral veel gegeten wordt tijdens Chinees Nieuwjaar en dan voornamelijk in het Noorden van China. 

Het is vooral de bedoeling dat je er heel veel maakt en gezellig samen met vrienden en familie de jiaozi vult en vouwt. Allemaal rond de tafel, lekker wat drinken erbij en dan samen de hapjes in elkaar fröbelen.

Jiaozi (50 stuks)

Ingrediënten:

Voor de vulling:

450 gram gehakt
300 gram fijngehakte Chinese kool
2 el lichte sojasaus
1 el Shaozing-rijstwijn
2 el sesamolie
1 el fijngehakte gemberwortel
1 el maizena
1 el fijngehakte bieslook
2 teentjes fijngehakte knoflook
zout

50 ronde jiaozi velletjes
(wonton mag ook)

Omdat we geen Chinese kool in huis hadden, hebben we groene kool gebruikt, dat werkt ook prima.

Wanneer je vegetarisch bent, kan je het gehakt vervangen door tofu. Of vegetarisch gehakt, dat gaat ook goed.

Je kan de deegvelletjes zelf maken, ik heb het ooit beschreven op onze andere weblog: Kokkerellen: Jiaozi, maar het is gemakkelijker om de dichtstbijzijnde toko op te zoeken. Je vindt de vellen in het vriesvak.

Omdat we met minder waren, hadden we het oorspronkelijke gerecht in tweeën gehakt. 25 Stuks dus.



Werkwijze:

Maak de vulling:

  • De fijngehakte kool met wat zout mengen in een kom.
  • Laat de kool een half uur staan.
  • Knijp daarna het vocht uit de kool en leg het in een kom.



  • Voeg het gehakt toe, samen met de bieslook en knoflook.
  • Giet de sojasaus, rijstwijn, sesamolie erbij.
  • Voeg daarna de gember en maizena toe.
  • Daarna alles goed door elkaar roeren.
  • Vermeng het geheel. totdat je een lekkere smeuige massa hebt.

Vul en vouw de jiaozi

  • Schep een tot twee theelepels vulling in het midden van het deegvelletje.
  • Bestrijk de rand met water en vouw het dubbel.
  • Maak met duim en wijsvinger plooitjes in de rand.
  • Druk ze hard tegen elkaar.


Ik heb een filmpje gemaakt, waarin je goed kan zien hoe je de jiaozi kan vullen en vouwen.



Kook de jiaozi

  • Vul een grote pan ruim met water en breng het aan de kook.
  • Gooi er een hoop jiaozi in.
  • Meteen roeren om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
  • Laat het water aan de kook komen.

Traditionele methode:

  • Voeg 2,5 dl water toe.
  • Laat weer aan de kook komen.
  • Voeg nog eens 7,5 dl water toe.
  • Laat het weer aan de kook komen.
  • Op deze manier is de kooktijd precies lang genoeg.

Snelle methode:

  • Kook de buideltjes 8 tot 9 minuten

Uit het water halen en laten uitlekken.

Serveer op een grote schaal met sausjes erbij om in te dopen.
Rodewijnazijn smaakt er erg lekker bij.

En natuurlijk met stokjes eten! Een hele uitdaging met die glibberige jiaozi.


Eet smakelijk!






vrijdag 10 februari 2012

Arme energiecentrales.

Ik ben een groot voorstander van groene energie.

Ik draag het ook een beetje uit, met de zonnepanelen op het dak. En ik juich elk initiatief toe om de oude fossiele energie mastodonten te vervangen door nieuwe energiemaatschappijen die zich richten op nieuwe en schonere vormen van energieopwekking. En het liefst ook nog eens op een klantvriendelijke manier.

Dus de sloop van oude fossiele en nucleaire energiecentrales vind ik een prima zaak!

Maar bij het zien van het volgende filmpje, krijg ik bijna medelijden. Arme energiecentrales!



woensdag 8 februari 2012

Hoe een kerstpakket helpt om gas te besparen

Eind vorig jaar zaten we samen voor het beeldscherm van de computer. We mochten een kerstpakket uitzoeken op een site waar je 1001 dingen kon kiezen.

Dat was behoorlijk moeilijk, want we hadden niet echt iets nodig. Allerlei prullaria, messensets, electronische eierkokers, totaal overbodige spullen. Voor ons althans.

Om uiteindelijk toch maar iets te kiezen, hebben we een weerstationnetje besteld en het restant naar het goede doel gedoneerd. Wat een luxe probleem zeg, kiezen uit een hoop dingen, terwijl je genoeg hebt!

Maar uiteindelijk bleek het toch een prima keuze.

Op het weerstation kon je zien wat de minimale temperatuur is geweest, zowel binnen als buiten. En dat is verdraaid handig!

En zo bleek, dat binnen de minimale temperatuur steeds rond de 16 graden lag, op het moment dat het buiten nog vroor. En de reden was heel duidelijk, 's nachts stond de thermostaat op 16 graden.

Dat betekent dat de kachel ook 's nachts de boel aan het verwarmen is. Dat is misschien wel fijn voor onze kat, die heeft het dan lekker warm, maar minder fijn voor onze portemonnee.

Daarom de thermostaat maar eens op 10 graden gezet.

Dankzij het weerstation kunnen we controleren of dat enig effect heeft. En wat blijkt?

De minimale temperatuur blijft nog steeds rond de 16 graden binnenshuis! Blijkbaar is het genoeg geisoleerd om de boel enigszins warm te houden.

Een laatste controle afgelopen week, met de extreme kou:




's Nachts toch nog 14,4 graden in huis, op het moment dat het 14 graden vroor. Warm genoeg!

Kortom, we gaan voortaan gas besparen door 's nachts de verwarming helemaal uit te zetten.

Het is moeilijk te berekenen hoe groot de besparing zal zijn, want in hoeverre ging de kachel elke nacht aan? Vast niet elke nacht. Maar dat we gaan besparen, dat is wel zeker! Vooral op de koudere nachten zoals de afgelopen tijd.

De eindafrekening zal het allemaal duidelijk maken, hopelijk besparen we zo toch weer een deel op de stookkosten, daar doen we het voor.

Zo heeft een best wel overbodig luxe artikel toch nog wat opgeleverd!

maandag 6 februari 2012

DKFD #29: Sneeuw

Het is zover, er ligt sneeuw!

Buiten vriest het dat het kraakt. Min 14 graden. De zon schijnt en alles is wit.

Kom, laten we naar buiten gaan.

Allemaal een dikke jas aan, sjaal om. Handschoenen en mutsen worden aangetrokken. Stevige stappers gaan aan. En bij de kleine een extra dikke skibroek.

En dan de eerste stap buiten. Daar gaat het om, die voetstap in de nog maagdelijke sneeuw. En dan dat geluid....

KNERP

Ah ja! Het geluid van sneeuw onder de schoenen! Dat heerlijke knerpen, of eigenlijk is het deze keer meer piepen, de sneeuw is poedervormig en klontert niet. Jammer genoeg geen sneeuw om sneeuwpoppen van te maken. Maar dat geeft niks.

De koude lucht diep inademen door de neus, het doet bijna zeer, zo koud is het!

We gaan.

Binnen de bebouwde kom is al genoeg te zien, de ijspegels aan de auto's. En dan zachtjes er tegen aan tikken, waarna ze krakend afbreken en op de grond vallen. Onze kleine meid zou zo alle ijspegels eraf willen tikken!


Kom op! We gaan door!

Even een stukje verder, op de slee. Maar al snel worden de rollen omgedraaid en wil onze kleine meid zelf trekken. En dat is prima, wordt ze lekker warm van.


In de verte zie je de bomen al, een paar minuutjes lopen en we zijn buiten de bebouwing. De toppen wit van de sneeuw, de zon staat nog laag en maakt lange schaduwen. En de lucht is prachtig blauw.

Ja, dit is heerlijk wandelen zo op de vroege ochtend.


Kom, even vaart maken.

De kleine weer in de slee en de pas erin. En al snel lopen we door een winterwonderland. Een magisch gezicht. De hoge bomen. De sneeuw. De stilte.


Maar lang duurt de stilte niet. Ze maken het ijs vrij bij Boer Kuipers! Nog even en het zal er druk zijn, met schaatsers of met mensen die gewoon lekker kletsen met een bak erwtensoep erbij.



We gaan door. Het puntje van onze neus begint te gloeien, het wordt tijd dat we langzaam weer terug gaan, naar ons warme huisje.


Ondertussen genieten we van de zon. Ondanks de min 14 graden voelt het heerlijk aan. De zon maakt veel goed. En het uitzicht ook, het lijnenspel van de donkere bomen en de lichte sneeuw is bijna hallucinerend.


Nog even snel langs het speeltuintje. De glijbaan af, dwars door de sneeuw, die is meteen schoon! En even de schommel proberen. Gelukkig hebben we handschoenen aan, de kettingen zijn ijskoud.


Daar is ons huis al! Snel naar binnen.

Heerlijk, wat een warmte. Handen en wangen gaan spontaan gloeien.

Snel de schoenen en jassen uit. Dat was super!

Laten we de wandeling goed afsluiten. Een lekker koekje en ouderwetse chocolademelk, met cacao, suiker en warme melk. Geen instant spul, het echte werk. Weer lekker warm worden, op de bank, zacht slurpend aan de chocolademelk.



Heerlijk.
Morgen gaan we weer!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.
Related Posts with Thumbnails